НСОПЛБ

Разположение
Пловдив е вторият по големина град в България, разположен на територия от 101981 кв. м. Разположен е в централната част на Горнотракийската низина, по двата бряга на река Марица,  която го дели на две части. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни тепета, поради което често е наричан „Градът под тепетата“ или „Градът на седемте тепета“.Надморската височина е 130 м. Намира се на 42˚ и 9′ северна ширина и 24˚ и 45′ източна дължина.

Население

368370души Пловдив е вторият по големина град в България с 338 153 жители, а община Пловдив е трета в България след София и Варна.

Климат
Климатът е преходно-континентален, типичен за Южната част на Европа. Средната годишна температура е 12,3°С. Средната максимална температура през юли е 30.3°С.

Как да стигнем до Пловдив?
От София до Пловдив може да се стигне с кола  – лична или наета за около 1,30 часа, както и с автобус по автомагистрала „Тракия“. Експресният влак стига до града за 2 часа и 15 минути, а бързият – за 2 часа и 45 минути.

История на града

Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Твърди се, че е съвременник на Троя и Микена, но е по-древен от Рим, Атина и Константинопол.
През 1975 година са разкрити останки от религиозна постройка от периода на Критско–Микенската култура, които се равняват с откритията на остров Кронос.
Пловдив е известен с културно-историческото си наследство, което датира от времето на траките – най-древното население, за което са намерени писмени източници на Балканския полуостров. Развитието на града е свързано с епохата на Филип Македонски, процъфтява през периодите на възход на Римската и Византийската империи, съхранява се до известна степен в годините на Османската империя и отново намира своя възход по време на Възраждането.
Древната история на града оставя трайни следи в архитектурата му. Останки от Античността, Средновековието, Възраждането и съвременната култура съжителстват, вплетени в неустоимата красота на този вечен град.
Пловдив е съхранил в себе си изключително ценни паметници, от които най-впечатляващи са Римският стадион, Античният театър, Одеонът, великолепните цветни мозайки, Акведуктът, крепостните стени, останките от тракийски поселища.
Счита се, че най-ранното име е Кендрисия (Кендрос). Траките първи създават върху Трихълмието укрепено селище, което наричат  Евмолпия или Евмолпеида.

През 342 г. пр.н.е. Филип ІІ Македонски (или негови войски) са завладели града. Това, назовават града Филипополис – Град на Филип, а днес на площад „Джумаята” е издигната статуя на владетеля. През този период селището се разраства значително и се превръща в една от отправните точки на колонизаторската дейност.
По време на римския император Claudius империята включва тракийските земи в своите предели и градът става център на римската провинция Тракия. Тримонциум (в превод) градът на трите хълма, става отново важно средище на културата и стопанския живот. Тук се събират данъци, коват се монети, строят се бляскави сгради, аристократични домове, внушителни крепостни стени. Римската епоха (І-VІ век) е един от най-значимите периоди на Античността, през която градът е описан като величествен.
През първата половина на седми век започват първите масови заселвания на славяни, които в съжителство с траките, преименуват града от Филипополис на Пулпудева, а после то се трансформира в Пълдин (Плъвдив) и Пловдив.

Забележителности

Сред тях безспорно най-посещаваното и фотографирано място е Античния театър, построен през ІІ век по времето на император Траян.

Крепостта Небет тепе през вековете се разпростира на трите тепета Небет, Джамбаз и Таксим и е в основите на днешния Стар град на Пловдив.

В днешния Стар Пловдив са съхранени и до днес не само акрополните крепостни камъни, но и забележителни възрожденски църкви и придобилите свое уникално име в архитектурата пловдивски къщи.До Освобождението в Пловдив са изградени множество православни църкви, дело на най-добрите български творци на архитектурни, резбарски и живописни школи от епохата на Възраждането, запазени и функциониращи до днес.Съхранените и реставрирани образци на пловдивската несиметрична и симетрична къщи са отворени за посетители и днес, намерили своето предназначение като музеи, галерии, аптеки, заведения или дискотеки.

За гостоприемния дух на Пловдив благоприятстват и подредения и поддържан централен градски парк, построен след Освобождението върху стар турски гробищен парк, както и уникалните защитени три хълма Джендем, Сахат и Бунарджик, любимо място на пловдивчани с техните редки растителни видове, както и течащата и разделяща на две града река Марица.

Информация за Новотел „Пловдив”

Новотел “Пловдив” е разположен на северния бряг на река Марица, в близост до Международния панаир, център на града и Стария град. Добавена стойност придава спокойният и приветлив квартал с естетични и модерни бизнессгради, допринасящи за облагородяване на заобикалящата градска среда. Хотелът разполага с множество зали за срещи и семинари, оборудвани с висококачествена техника и модулни преградни стени, позволяващи разнообразни интериорни конфигурации, съобразени с нуждите на клиентите. Конферентните зали предлагат около хиляда и двеста места – уникална услуга, определяща Новотел “Пловдив” като най-големия в страната комплекс от конгресен център и хотел, намиращи се в една и съща сграда.(http://www.icep.bg/)

Адрес на хотела:

Пловдив, ул.” Златю Бояджиев” № 2 (автобус № 7 от Централна автогара)

DCF 1.0 showimgimages images1

This post is also available in: English

Календар
май 2024
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031