НСОПЛБ

Tatyana Simeonova

Здравейте колеги,
Скоро на конгресния сайт ще бъде публикувана програмата на IV-я национален конгрес по Обща медицина с международно участие. Тя съдържа интересни и различни теми, които отразяват разнообразието в работата на общопрактикуващия лекар. Част от лекциите са осигурени чрез Асоциацията на лекарите по обща/семейна медицина от Югоизточна Европа, на която НСОПЛБ е член и съосновател.

Интересна лекция ще изнесе проф. Кармен Буснаг, която е наш гост от Румъния. Темата е: “Ролята на семейния лекар в пправенцията и проследяването на пациенти с болестта на Алцхаймер.“ Проф. Бисерка Маркович от Р Хърватска ще представи „Програма за превенция на сърдечносъдовите заболявания в РХърватска.“

За първи път, на наш конгрес, ще бъдат проведени три обучителни семинара (workshop), които са подготвили колегите ни от МУ в Скопие, Македония. Един от тях ще е на тема: „Управление на депресията в първичната извънболнична медицинска помощ.“ Участниците в обучителния семинар ще имат възможност да усъвършенстват своите знания и умения за разграничаване на естествената депресивна реакция към различни неприятни житейски събития от депресията като заболяване, което изисква лечение. Ще се запознаят с психическите, както и със соматичните симптоми и признаци на депресия, за да могат да разпознават така наречената „маскирана“ депресия и др.
Ще бъдат обсъдени рисковите за развитие на депресия групи, за да бъдат пациентите своевременно разпознати и лекувани адекватно. Участниците ще се запознаят с фармакологичното и нефармакологичното лечение на депресия, с фармакологичните протоколи за лечение на депресия (как да подбират подходящи лекарства, в какви дози, колко дълго, как да разпознават и управляват рецидив на депресия).

Другите два обучителни семинара ще са на тема: , „Захарен диабет- новости в превенцията, диагностиката и лечението“ и „Назначаване на антибиотично лечение“. Продължителността на семинарите е 90 минути.

Разнообразни са и докладите, с които колеги от страната и чужбина ще вземат участие в заседанията по различните тематични направления. Ще бъдат представени интересни, проблемни и редки диагностични случаи от практиката на общопрактикуващите лекари. Ще имате възможност да чуете и обсъдите доклади, свързани с качеството на дейността на ОПЛ, оценка на професионално-поведенческия профил на ОПЛ. Други се фокусират върху детското здравеопазване: „Погрешни разбирания за болката при децата“, „Ваксинация при респираторни заболявания“, „Разпространение на хепатитния В вирус в България и специфичната му профилактика при деца.“ и др.

По традиция сме поканили гост-лектори, които са водещи специалисти в своята област. Ще имаме удоволствието да се срещнем с Проф. М. Боянов, Проф. П. Переновска, Проф. Бл. Пехливанов, Доц. С. Марчев, Доц. Л. Хранов и др., които все още запазваме в тайна.

През дните на конгреса ще бъдат представени трета-обновена версия на „Ръководства за поведение на ОПЛ при пациенти с артериална хипертония“, „Ръководство за поведение на ОПЛ при липидни нарушения (дислипидемии)“, както и новото „Ръководство за поведение на ОПЛ при профилактика и лечение на бактериални инфекции“, чиито издател е НСОПЛБ. Всеки участник в конгреса ще получи екземпляр от Ръководствата.

Както всяка година ще бъде връчен призът „Семеен лекар на годината“, а един от участниците с материал във всяко направление ще получи плакет за най-добра публикация. Заключителната вечер на конгреса също ще е по-различна и надяваме се, ще одстави незабравим спомен у всеки от вас.

До скоро в Пловдив!
Екипът на НСОПЛБ

Календар
юни 2024
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930